Altuntaş, açıklanan sonuçların ardından öğrencilerin elde ettikleri puanlara göre bir lisans veya ön lisans programına yerleşeceğini belirterek, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tüm üniverselerimiz için başarılı bir tercih dönemi olsun” dedi.
2025 YKS SAYISAL VERİLERİ
Altuntaş, 2025 yılında 2 milyon 560 bin adayın Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna ve 1 milyon 720 bin adayın da Alan Yeterlilik Testi (AYT) oturumuna başvuru yaptığını kaydetti. 2 milyon 350 bin adayın TYT’den, 1 milyon 550 bin adayın ise AYT’den sınavı geçerli sayıldı.
Geçtiğimiz yıl ise 3 milyon 120 bin aday sınava başvuru yapmış, 2 milyon 800 bin adayın TYT’den, 1 milyon 770 bin adayın da AYT’den sınavı geçerli sayılmıştı. Altuntaş, geçerli sınav oranlarında gözlenen artışın hem KKTC hem de Türkiye için olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.
TYT ve AYT oturumlarından 115 puanı geçen aday oranında da kayda değer bir artış olduğunu ifade eden Altuntaş, bu durumun hareketli bir tercih dönemine işaret ettiğini söyledi.
KKTC ÜNİVERSİTELERİ AVANTAJ SUNUYOR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin son yıllarda yükseköğretimde uluslararası öğrenci çekim merkezi haline geldiğini belirten Altuntaş, KKTC genelinde 100 bini aşkın öğrencinin üniversite eğitimi aldığını söyledi.
Altuntaş, KKTC üniversitelerinin diplomalarının başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede tanındığını ve akademik denklik avantajları sunduğunu ifade etti. İngilizce ve Türkçe eğitim seçenekleri, uluslararası akademik kadro, burs olanakları, modern kampüsler ve uygun maliyetli yaşam koşullarıyla KKTC üniversitelerinin öne çıktığını kaydetti.
TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tercih döneminde adayların puan ve başarı sıralarını dikkate alarak, daha az ölü tercih ve daha fazla “yaşayan tercih” yapmalarını öneren Altuntaş, yatay geçiş imkânlarının da dikkate alınarak tercih yapılması gerektiğini belirtti.
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi olarak tüm adaylara tercih danışmanlığı yapmaya hazır olduklarını söyleyen Altuntaş, tercih döneminin etkili kullanılmasının önemine değindi.
YÜKSEKÖĞRETİMDE ÜÇ FIRSAT: ÇİFT ANADAL, YAN DAL, YATAY GEÇİŞ
Altuntaş, yükseköğretim programlarına kayıt olan öğrencilerin çift anadal yaparak çift diploma sahibi olabileceklerini, yan dal imkânından faydalanabileceklerini ve mevzuat doğrultusunda yatay geçiş ile bölüm değiştirebileceklerini ifade etti.
Bu fırsatların etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Altuntaş, “Üniversiteler artık fayda merkezleri” dedi.