Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini paylaştı.
Yapılan açıklamada Türkiye’nin kredi notunun B1’den Ba3’e yükseltildiği, kredi notu görünümünün ‘durağan’ olarak değiştirildiği ifade edildi.
Not artırımının etkili politika yapımının güçlenen performansını yansıttığı belirtilen açıklamada daha spesifik olarak da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyon baskılarını kalıcı şekilde hafifleten, ekonomik dengesizlikleri azaltan ve yerli mevduat sahipleri ile yabancı yatırımcıların Türk lirasına olan güvenini kademeli olarak yeniden tesis eden para politikasına bağlılığını gösterdiği ifade edildi.
“RİSK GELECEK YILLARDA DA DEVAM EDECEK”
Not artışının politika değişikliği riskinin azaldığı yönündeki görüşü de yansıttığı ancak bu riskin gelecek yıllarda da devam edeceği belirtildi.
Kredi notu görünümünün ise ‘pozitif’ten ‘durağan’a çevrildiği bildirilen açıklamada bunun Türkiye’nin kredi profiline yönelik yukarı ve aşağı yönlü riskleri dengelediği ifade edildi.
Etkili politika yapma geleneğinin sürdürülmesinin Türkiye’nin dış pozisyonundaki iyileşmeyi öngörülenden daha fazla destekleyebileceği kaydedildi.
Devam eden ve planlanan yapısal reformların enerji ithalatına bağımlılığı daha da azaltacağı ve ihracatın rekabet gücünü artıracağına işaret edilen açıklamada bu durumun ülkenin dış şoklara dayanıklılığını artırabileceği vurgulandı.
TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNU İKİ KADEME ARTIRMIŞTI
Moody’s, Temmuz 2024’te Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak B3’ten B1’e çıkarmış, kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korumuştu.
Kredi derecelendirme kuruluşunun bu yıla ilişkin takviminde Türkiye için ilk kredi notu değerlendirme tarihi 24 Ocak olarak belirlenmiş ancak Moody’s, bu tarihte Türkiye’nin kredi notuyla ilgili bir karar almamıştı.