Türkiye’den gelen suyun Geçitköy’e sorunsuz ulaştığını ancak bu suyun ülke geneline dağıtımı noktasında ciddi sorunlar yaşandığını vurgulayan Şenkul, geçen yaz bazı bölgelerde görülen sıkıntının bu yıl daha geniş bir alana yayıldığına dikkat çekti.
“SUYUN FİYATI TEMEL TÜKETİMİN ÜSTÜNDE UCUZ OLMAMALI”
Şenkul, su fiyatlandırmasının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. “Asgari ihtiyaç kapsamındaki su, herkesin rahatça ödeyebileceği makul seviyede olmalı. Ancak temel tüketimin üzerindeki su tüketimi, global düzeyde su krizlerinin yaşandığı bir dönemde asla ucuz olmamalı” dedi.
Su fiyatlarının yeniden düzenlenmesini talep edenlerin, hem tasarrufu teşvik edip hem de suyu ucuza vermek istemesini “ne yaptığınızı bilmemektir” diyerek eleştirdi.
YENİ YATIRIMLAR ŞART
Şenkul, krizin çözümü için yapılması gerekenleri üç başlık altında topladı. İlk olarak Geçitköy’den gelen suyun belediye depolarına ulaştırılmasında kapasite artışı ve yenileme yatırımları gerektiğini söyledi. Ayrıca, tüm belediyelerin kayıp-kaçak sorununu azaltabilmesi için Kalkınma Bankası üzerinden yatırım kaynaklarının sağlanmasını önerdi. Üçüncü olarak, kanalizasyon arıtma sistemlerinin hızla hayata geçirilmesiyle arıtılmış suyun ikincil ve üçüncül kullanımının artırılmasının önemine dikkat çekti.
VATANDAŞLARA BİLİNÇLİ TÜKETİM ÇAĞRISI
Su krizinin sadece devlet eliyle çözülemeyeceğini ifade eden Başkan Şenkul, vatandaşların bilinçli tüketici olmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. TV ve sosyal medya platformlarında su tasarrufu üzerine kamu spotlarının yayınlanmasını önerdi. Ayrıca, ülke genelinde kademeli su fiyatlandırmasına geçilmesi gerektiğini ifade ederek, “Çok su tüketen değil, az su tüketen ödüllendirilmeli” dedi.
“POPÜLİST POLİTİKALAR SUYUN ÖNÜNÜ KESİYOR”
Murat Şenkul, merkezi yönetimi de uyararak popülist yaklaşımların ülkeye zarar verdiğini savundu. Hayvancılık veya turizm gibi sektörlerin ucuz suya ihtiyaç duyduğunu belirten Şenkul, bunun belediyelerin değil ilgili bakanlıkların bütçesinden sübvanse edilmesi gerektiğini söyledi. “Kararı alan ben, bedel ödeyen sen olursa; sonuç da bugünkü gibi olur” ifadeleriyle mevcut sistemin adaletsizliğine dikkat çekti.
“TÜRKİYE SUYU OLMASAYDI DURUM FELAKET OLURDU”
Açıklamasında Türkiye’den gelen suya teşekkür eden Şenkul, “Yerel kaynaklarla bu yapılaşmayı ve nüfus artışını karşılamak mümkün değildi” dedi. Ülke genelinde belediyelere ulaşan suyun ortalama %80’inin Türkiye’den geldiğini belirten Şenkul, “Yeterli planlama ve yatırım yapılmadığı için ülkenin altyapısı alarm veriyor” diyerek sistematik eksikliklere dikkat çekti.