İsias Otel’de sorumlu görülen 6 kamu görevlisinin yargılanacağı dava öncesinde “Şampiyon Melekler”in ailelerinin Avukatı Yiğit Gökçehan Koçoğlu, KIBRIS’a önemli açıklamalarda bulundu.
“Önemli bir duruşma olacak”… İsias Otel’e hayat veren kamu görevlilerin yargılanmasına 24 Nisan’da başlanıyor. Avukat Yiğit Gökçehan Koçoğlu, mahkemenin şikâyetleri uzun süre dinlemeyeceğini, sanık sorgularının ise detaylı geçeceğini öngördüğünü söyleyerek, bu celsenin sanıkların konuşacağı ve sorulara yanıt vereceği önemli bir duruşma olacağını vurguladı.
“Dosya hâlâ istinafta”… Ailelerin ‘olası kast’ beklentilerine yanıt vermeyen İsias Otel’in sahiplerinin de aralarında olduğu 25 Aralık 2024’te sonuçlanan dava sonrası başlatılan istinaf süreci hakkında bilgi veren Avukat Koçoğlu, “Dosyada tebligatlarda bir eksiklik veya hata yoksa yaklaşık 2 ay içerisinde kararın çıkmasını öngörüyorlar.” dedi.
Cemre CEMALİ
6 Şubat 2023 depremlerinde aralarında Şampiyon Melekler’in de bulunduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman Grand İsias Otel’in yıkılmasında kusuru bulunan kamu görevlilerinin davası 24 Nisan 2025 tarihinde başlıyor.
Kamuoyunun da yakından takip ettiği davada, ihmaller zincirinin yargı önünde tüm açıklığıyla ortaya konulması ve sorumlu bulunan kamu görevlilerinin “olası kast” ile yargılanması beklentisi var.
İddianamenin “bilinçli taksir” suçlamasıyla yapıldığı davada biri dönemin Belediye Başkan Yardımcısı olmak üzere altı sanık yargılanacak.
Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülecek davada, İsias Otel’e yapı ruhsatı verildiğinde Adıyaman Belediyesi Yapı Kontrol Birimi’nde görevli ve Yapı Ruhsatında Proje Kontrollerinden sorumlu Dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Osman Bulut, Ruhsat Büro Şefi Bilal Balcı, Plan Proje/İmar Müdürü Mehmet Salih Alkayış ve daimi işçi Abdurrahman Karaaslan, 1993 ruhsatında İmar Müdürü Yusuf Gül ve daimi işçi, Ruhsat Büro Teknisyeni Fazlı Karakuş hakim karşısına çıkacak.
İsias Hotel’de konaklayan Gazimağusa Türk Maarif Koleji kafilesinden 35 Kıbrıslı Türk sporcu, öğretmen ve aileler “Şampiyon Melekler” ve tur rehberleri enkaz altında kalmıştı.
İsias Otel’de hayatını kaybeden Şampiyon Melekler ve tur rehberleri ile 10 yaralının aileleri ise kaybettikleri canları için 3 Ocak 2024’te hukuk mücadelesi başlatmıştı. Sanıkların “olası kast” suçuyla hüküm giymesi için verilen adalet mücadelesi yaklaşık 12 ay devam etmişti.
3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen İsias Otel davasının 25 Aralık 2024’teki son duruşmasında ise kısa karar açıklanmıştı. Altı sanık bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek suçundan mahkeme tarafından suçlu bulunup mahkum edilmiş, beş sanığın ise beraatına karar verilmişti.
Otel sahibi Ahmet Bozkurt 17 yıl 17 ay 7 gün, oğlu Mehmet Fatih Bozkurt 15 yıl 28 ay 28 gün, otelin mimarı Erdem Yıldız 17 yıl 17 ay 7 gün, otelin statik hesap raporunu hazırlayan inşaat mühendisi Halil Bağcı 7 yıl 16 ay ceza alırken; sanıklardan Hasan Aslan 15 yıl 16 ay 20 gün, Mehmet Göncüoğlu ise 7 yıl 16 ay süreyle hapis cezası almıştı.
Otel sahibinin karısı Ulviye Bozkurt, küçük oğlu Efe Bozkurt, kızları; Seda Zeren, Şule Özbek ve Bilge Açık’ın ise beraatına karar verilmişti.
Şampiyon Melekler’in ailelerinin avukatlarından Yiğit Gökçehan Koçoğlu, kamu görevlileri hakkında açılan davanın ilk duruşması öncesi KIBRIS’a önemli açıklamalarda bulundu.
“Sanıklar sorgulanacak”
Şampiyon Melekler’in ailelerinin avukatlarından, Avukat Yiğit Gökçehan Koçoğlu, Grand İsias Otel’in yıkılmasında kusuru bulunan kamu görevlilerinin yargılanmasına başlanacağını ifade ederek, bu yargılamanın ilk celsesinin 24 Nisan’da olacağını belirtti.
Bu dava dosyasında da sanıkların ‘olası kast’ ile yargılanmaları için talepte bulunacaklarının altını çizen Av. Koçoğlu, dava dosyası hakkında bilgilendirme yaptı, beklentilerini açıkladı.
Koçoğlu, bu davada 6 sanığın yargılandığını, ancak tutuklu bulunan sanık olmadığını belirterek,
“Mahkeme sanıkları duruşmaya çağırdı. Duruşmaya gelen sanıkların sorgusu yapılacak, aynı zamanda duruşmaya gelen şikâyetçilerin beyanları alınacak.” dedi.
Av. Yiğit Gökçehan Koçoğlu, sanıkların bugüne kadar tutuklanmalarına karar verilmemiş olması sebebiyle yargılama sürecinde sanıkların tutuklanmasını beklemediğini söyleyerek “Yargılama sonucunda yüksek bir ceza almaları halinde bir tutuklama olabilir.” şeklinde konuştu.
Yargılanmanın “daha çok teknik, belediye ile ilgili” bir konu olduğunu ifade eden Koçoğlu, Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülecek olan bu davanın, 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 25 Aralık 2024’te sonuçlanan dava kadar uzun bir dava olmayacağı beklentisini dile getirdi.
“Sanıklara sorulacak çok soru var”
Av. Koçoğlu, mahkemenin, şikâyetleri çok uzun dinleneceğini düşünmediğini kaydederek “Sanık sorgularının uzun süreceğini düşünüyorum çünkü sanıklara sorulacak çok fazla soru var.” dedi.
Bu celsenin sanıkların konuşacağı bir celse olacağına işaret eden Koçoğlu, şöyle devam etti:
“Mahkeme beyanları bile almadan dosyayı tensiben bilirkişiye gönderme kararı aldı. Mahkeme tensip zaptında 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden bilirkişi raporlarını, duruşmadaki SEG-BİS dökümlerini istedi. O yüzden ben bu yargılamanın çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. İki celsede tüm sanıkların sorgusu biterse, maksimum 3 celsede bu dosya biter, yargılama çok uzun sürmez diye düşünüyorum.”
Av. Koçoğlu, müşteki avukatları olarak duruşmada sanıklara sorular yönelteceklerini, beyanlarda bulunacaklarını ifade ederek “Ruhsatı verirken pek çok özensizlik ve dikkatsizlik yapmışlar. Bunları belki de belli menfaatler karşılığında bile isteye yaptılar. En önemli nokta bu.” dedi.
“Statik proje olmadan yapıya ruhsat verildi”
Kamu görevlileri için açılan bu davada sanıkların ne ile suçlandıklarını da hatırlatan Av. Yiğit Gökçehan Koçoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“İmar Kanuna göre; yapı ruhsatı alındıktan sonra, ruhsatın alındığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde yapıya başlanması gerekiyor. Bu sürenin bir gün bile gecikmesi halinde yapı ruhsatı geçersiz hale gelir. Bu insanların yapıya ne zaman başladıkları belli değil. Ruhsat 1991 yılında alınmış, yapıya 1993 yılında başlanmış ama hangi ayında başlandığı belli değil.”
Av. Koçoğlu, ayrıca İmar Kanuna göre ruhsatın alındığı tarihten itibaren geçerliliğinin 5 yıl olduğunu belirterek “Yani 1991’de alınan ruhsatın geçerliliği 1996’da biter. 1995’te alınan ruhsatın geçerliliği 2000 yılında biter.. Ancak bu yapıya 2001 yılında ‘tadil’ adı altında yeni bir ruhsat alınıyor.” dedi.
Yeni ruhsat alımında yapının dönemin değişen şartlarına tabi olması gerektiğine dikkat çeken Av. Koçoğlu, “Eski ruhsattan güncelleme yapılamaz. Kanunlar açıkça belirtiliyor; yapı 5 yıl içerisinde bitmezse ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir.” vurgusu yaptı.
Av. Yiğit Gökçehan Koçoğlu, yapıya yeni ruhsat alımının o dönemin şartlarının hepsinin sağlanması gerekliliğini ortaya koyduğunun altını çizerek sanıkların kusurlarını şu şekilde anlattı:
“O dönemde Adıyaman’ın deprem derecesi değişti, zemin etüdü zorunlu hale geldi. Bunların hiç biri olmadan yapıya ruhsat vermişler. Her şeyden daha önemlisi yapının statik projesi yok. Statik proje olmazsa olmazdır ancak bu proje olmadan yapıya ruhsat verilmiş. Bunların hepsi bir sorun. En sonunda da yapı kullanım belgesi veriliyor. Bu, normalde ruhsat verilen yapının projeye uygun olduğu anlamını taşır ancak bu yapıda statik proje yok. Bu durumda yapı kullanım izni nasıl verilebilir? Tüm bunlar değerlendirildiğinde bu insanların kusurlu olduğu ortaya çıkıyor.”
Binanın yıkılmasına neden olan kusurlar
Av. Koçoğlu, savcılık iddianamesinde Grand İsias Otel’in yıkımında sorumlu görülen kamu görevlilerinin birçok ciddi kusuruna dikkat çekildiğini belirtti:
“İddianamede; sanıkların binanın yapım tarihinde geçerli olan ilgili mevzuata yeterince uymadığı, dönem itibariyle bilim ve fennin gerektirdiği teknik şartlara aykırı davranarak binanın yıkılmasında kusurlarının bulunduğu, şüphelilerin söz konusu binanın statik projesindeki eksiklere rağmen projeyi onaylamak ve yapıya ruhsat vermek, donatı detaylandırması ve malzeme kalitesi yetersizliği, rölöve ve projedeki taşıyıcı sistem eleman sayısı ve boyut uyumsuzluğu, ayı zamanda binada ruhsatsız olarak inşa edilen katların inşasına engel olmamak ve inşa edildikten sonra yıkımı için karar almamak sebepleriyle; apartmanın yıkılmasına neden oldukları yer aldı.”
Böylelikle şüphelilerin proje, yapım ve iş bitimi aşamasında üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği, öngörülen bu netice bakımından şüpheliler hakkında bilinçli taksir koşullarının oluştuğunun iddianamede yer aldığını ifade eden Av. Koçoğlu, bu sebeple şüphelilerin üzerine atlı “Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne ve Yaralanmasına Neden Olma” suçunu ayrı ayrı işledikleri hususunda kamu davası açmaya yarar yeterli delilin bulunduğunu anımsattı.
“Dosya hâlâ istinafta”
Şampiyon Melekler’in ailelerinin ‘olası kast’ taleplerine rağmen ‘bilinçli taksir’den hüküm giyen aralarında İsias Otel’in sahiplerinin de bulunduğu 25 Aralık 2024’te sonuçlanan davanın ardından başlatılan istinaf sürecine de değinen Avukat Yiğit Gökçehan Koçoğlu “Dosya hâlâ istinafta. 18 Nisan’da dosyanın gittiği bölge adliye mahkemesinin ilgili kalem memurları ile görüştüm. Dosyada tebligatlarda bir eksiklik veya hata yoksa yaklaşık 2 ay içerisinde kararın çıkmasını öngörüyorlar.” dedi.