Başbakan Ünal Üstel, halkın tüm kesimlerine yönelik verilen sözlerin kararlılıkla yerine getirilmeye devam edildiğini vurgulayarak, Yabancılar ve İkamet İzinleri Tüzüğü’nde yapılan değişiklikleri açıkladı.
Yazılı bir açıklama yapan Başbakan Üstel, “Ülkemizde yaşayan, yatırım yapan ya da ülke ekonomimize katkı sağlamak amacıyla adada bulunan insanlarımızın ihtiyaçlarını gözetmek ve karşılaştıkları sorunları çözmek bizim için yalnızca bir görev değil; aynı zamanda insani, vicdani ve sosyal bir sorumluluktur” ifadelerini kullandı.
Üstel, “Bu anlayışla; tapulu taşınmaz mal sahiplerine gelir şartı aranmaksızın uzun vadeli ikamet izni verilmesi, eğitim gören yabancı çocuklara vize muafiyeti ve ceza affı sağlanması, KKTC vatandaşı ile evlilik yapanların yasal statülerinin güvence altına alınması, ileri yaştaki insanlarımıza sağlık sigortası zorunluluğunda önemli kolaylıklar getirilmesi gibi pek çok alanda hayata geçirdiğimiz düzenlemelerle hem sosyal adaleti hem de devletimizin kapsayıcı yönünü bir kez daha ortaya koyuyoruz” dedi.
Üstel, “Bürokratik yükleri azaltan, yaşamı kolaylaştıran ve ülkemizdeki herkesin huzurunu gözeten bu adımlarla, yalnızca vatandaşlarımızın değil; KKTC’ye güvenerek yatırım yapan ve ülkemizde yaşayan her bireyin yaşamına doğrudan dokunuyoruz” açıklamasını yaptı.
Başbakan Üstel, yerine getirilen sözleri şöyle açıkladı:
-Taşınmaz Mal Satış Sözleşmesine 90 günlük vize kolaylığı
“Yabancılar ve İkamet İzinleri Tüzüğü’nde yapılan değişikliklerle; Taşınmaz Mal Satış Sözleşmesine 90 günlük vize kolaylığı getiriyoruz. Daha önce yalnızca Tapu Dairesi tarafından verilen taşınmaz mal koçanını ibraz edenlere sağlanan 90 günlük vize kolaylığı, artık Gelir ve Vergi Dairesi’nden onaylı taşınmaz mal satış sözleşmesini ibraz edenlere de tanınacak.
-18 yaş altı öğrencilere ikamet izni muafiyeti
18 yaşını doldurmamış yabancı uyruklu çocuklar, Eğitim Bakanlığı’na kayıtlı ilk ve orta öğretim kurumlarında öğrenim gördüklerini belgelendirmeleri halinde, ikamet izni alma yükümlülüğünden muaf olacaklar.
-KKTC vatandaşlarıyla evlilikte yasal statü şartı
Yeni düzenleme ile KKTC vatandaşlarıyla evlenen yabancıların muafiyet hakkından faydalanabilmesi için evlilik akdinin kişinin ülkede yasal statüde bulunduğu süre içerisinde gerçekleştirilmiş olması şartını getirdik.
-Kısa dönem ikamet süresi uzatıldı
Kısa dönem ikamet izni uygulamasında ilk başvurularda verilen azami süre 1 yıl olarak korunurken, müteakip başvurularda bu süre 2 yıla kadar çıkarıldı.
-Tapulu taşınmaz mal sahiplerine 5 yıllık ikamet izni
Başvuru sahibinin adına kayıtlı taşınmaz malın tapu koçanı bulunması halinde, herhangi bir gelir şartı aranmaksızın 5 yıllık ikamet izni verilecek. Bu düzenlemeyle daha önce uygulanan “asgari ücret düzeyinde gelir şartı” kaldırılmış oldu.
-Satış sözleşmesi ile 2 yıl ikamet, alım izni halinde 5 yıl izin geldi
Taşınmaz mala ilişkin satış sözleşmesiyle yapılan başvurularda, eskiden verilen 1 yıllık ikamet izni süresi 2 yıla çıkarıldı. Ayrıca Bakanlar Kurulu tarafından taşınmaz mal için satın alma izni verilmesi halinde bu süre 5 yıla yükselecek. Bu kapsamda yapılan başvurularda, başvuru sahibinin en az aylık 1 asgari ücret tutarında gelire sahip olması şartı ise korunuyor.
-18 yaş altı öğrenciler için “Ceza Affı” getirildi
Tüzüğe eklenen geçici maddeyle, eğitim görmekte olan 18 yaş altı yabancı uyruklu öğrencilerin izinsiz kaldıkları dönemlere ilişkin tahakkuk etmiş para cezaları affedildi.
-Taşınmaz mal sahibi yabancılara sağlık sigortasında kolaylıklar
En önemli adımlarımızdan biri de taşınmaz mal sahibi yabancılar için sağlık sigortasına getirdiğimiz kolaylıklar olmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde taşınmaz mal sahibi olan 60 yaş üzeri yabancılar için sağlık sigortası yükümlülüklerinde kolaylık sağlanmasına yönelik düzenleme çalışmalarını tamamladık. İlgili bakanlıklar tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, mevcut mevzuatta yer alan ve taşınmaz mal sahibi yabancıların her yıl zorunlu olarak yaptırmak zorunda olduğu sağlık sigortası kontrollerinin artık 5 yıla kadar uzatıyoruz. Mayıs ayı içerisinde yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile özellikle ileri yaş grubunda bulunan 60 yaş üzeri mülk sahibi yabancılar için bürokratik yüklerin azaltmış ve süreçleri de kolaylaştırmış oluyoruz.
-Sağlık sigortası işlemlerinde de yeni dönem
Buna ek olarak; sağlık sigortası işlemlerinin yalnızca devlet hastaneleri ve kamu laboratuvarları ile sınırlı kalmamasını ve bu işlemlerin özel hastane ve laboratuvarlar aracılığıyla da yapılabilmesinin de önünü açıyoruz. Bu adımla hem hizmet kalitesini artırıyoruz hem de işlemlerdeki yoğunluğu azaltarak vatandaş memnuniyetini yükseltiyoruz.”
“Halkımıza verdiğimiz tüm sözleri yerine getirmeye devam edeceğiz”
Başbakan Ünal Üstel, “Ülkemizde yaşayan her kesimin hayatına doğrudan dokunan adımlarını kararlılıkla hayata geçirmeye devam ediyoruz. Sosyal devlet anlayışımız, hem vatandaşlarımızı hem de; ülkemizde bulunan, yatırım yapan, üreten, bize katkı sağlayan herkesi kucaklayan bir anlayıştır” dedi ve açıklamasını şöyle tamamladı:
“İnanıyorum ki; bu düzenlemeler daha huzurlu bir toplumsal hayat, daha güçlü bir ekonomik yapı ve daha çağdaş bir kamu yönetimi için sağlam bir zemin oluşturacaktır. Her zaman ortaya koyduğumuz gibi; laf değil iş üretmeye, halkın ihtiyaç duyduğu yasaları ve reformları hayata geçirmeye, vatandaşlarımızın hayatına dokunmaya, ülkemizin gelişimine katkı sağlamaya ve halkımıza verdiğimiz tüm sözleri yerine getirmeye devam edeceğiz.”