Organize Sanayi Bölgesi’nde büyük bir sorun ortadan kalkıyor. Atıl durumdaki hurda araçlar toplatılıyor. Araç sahiplerine verilen süre bu hafta doluyor…
Aranmayan araçlar satılacak!… KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, çekilen araçların geri alınabileceğini belirterek, “Araç sahibi geri almak isterse, park için günlük 100 TL ceza ödeyecek.” dedi. Tulga, “6 ay içinde geri alınmayan araçlar ise ihale ile satışa sunulacak.” vurgusu yaptı.
Sayı iki katına çıktı... Sanayi bölgesindeki düzensizliğin temelinde plansız büyüme olduğunu söyleyen Tulga, “1990’lı yıllarda 300 işyeri için planlanan alan, yasadışı bölünmelerle 550-600 işyerine çıktı.” diyerek bu durumun bölgenin hurdalığa dönüşmesine neden olduğunu ifade etti.
Esnaf karardan memnun… KIBRIS’a konuşan sanayi bölgesi esnafı, hurda araçların kaldırılması çalışmalarını olumlu buldu. Bölgedeki yolların uzun süredir terk edilmiş araçlarla dolu olduğunu belirten işletme sahipleri, bu durumun hem trafik akışını engellediğini hem de çevresel kirliliğe yol açtığını dile getirdi.
Cemre CEMALİ
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), Organize Sanayi Bölgesi’nde çevre kirliliği ve ulaşım güvenliğini tehdit eden hurda araçların kaldırılması amacıyla kapsamlı bir temizlik çalışması başlattı.
Ağustos ayının ilk haftasında yürürlüğe girecek uygulama öncesinde ilgili kurumlarla koordinasyon toplantıları yapıldı.
Esnafa bilgilendirici broşürler dağıtılırken, hurda araç sahiplerine yönelik uyarı süreci de 15 Temmuz’da başlatıldı.
Araçların üzerine asılan uyarı levhalarıyla, sahiplerine 15 günlük süre tanındı. Bu sürede kaldırılmayan araçlar belediye ekipleri tarafından çekilecek.
KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, sürecin detaylarını, uygulamanın hukuki dayanaklarını ve bölgenin yıllardır karşı karşıya olduğu düzensizlik sorunlarını anlattı.
Hurda araçlarla ilgili başlatılan bu çalışmayı KIBRIS’a değerlendiren Organize Sanayi Bölgesi esnafı ise birçok sokağın, hurda araçlar nedeniyle neredeyse geçilemez hale geldiğini, yol kenarları ve kaldırımların uzun süredir terk edilmiş araçlarla dolu olduğunu, müşterilerinin araçlarını park edecek yer bulamadığını söyleyerek alınan karardan oldukça memnun olduklarını dile getirdi.
Tulga: Geri almak için ceza ödeyecekler
KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, hurda araçların toplanacağı özel alanın hazır olduğunu belirterek “Sanayi bölgesinin kuzeyinde, futbol sahası büyüklüğünde bir yer belirlendi. Alan tamamlandı, etrafı tel örgüyle çevrildi.” dedi.
Bölgede atıl durumda olan araçlarla ilgili ihbarların başladığını söyleyen Tulga, “Yasa gereği önce uyarı yapılması gerekiyor. LTB Trafik Şubesi personelleri, atıl durumda olan araçların camlarına uyarı asıyor. Bu çalışma 15 Temmuz’da başladı. Araçlara bırakılan uyarılarda araç sahibine 15 gün süre veriliyor. Bu süre dolduğunda araçlar aynı yerde duruyorsa belediye tarafından olduğu yerden kaldırılacak.” diyerek süreç hakkında bilgi verdi.
Tulga, uygulama kapsamında çekilen araçların geri alınmasının mümkün olduğunu da belirterek, “Araç sahibi aracını geri almak isterse, cezasını ödeyerek talep edebilir. Yasa gereğince park alanında bekleyen her gün için günlük 100 TL ceza uygulanacak. Çekilen araçların bırakılacağı alanda sürekli olarak; LTB trafik görevlileri, zabıta ve bekçi elemanları da bulunacak.” dedi.
“Alınmayan araçlar ihaleyle satışa çıkacak”
Sahipsiz kalan araçların ne olacağına dair soruya ise Tulga, şu şekilde yanıt verdi:
“6 ay içinde sahipleri tarafından alınmayan araçlar hurda statüsüne geçiyor. Bu araçlar için yasal düzenleme yapıldı. Önceden bu nokta eksikti; toplanan araçların satışı mümkün değildi. Dolayısıyla toplandıktan sonra pek çok vatandaş hak iddia etti ve davalar söz konusu oldu. Ancak şimdi bu nokta da tamamlandı. Artık LTB, bu araçları ihaleye çıkararak satışa sunabilecek.”
Tulga, sanayi bölgesinin yıllar içinde plansız şekilde büyüdüğüne dikkat çekerek “Burası Sanayi Dairesi tarafından 1990’lı yıllarda 300 işyeri olacak şekilde planlanmıştı. Ancak yasadışı bölünmelerle bu sayı 550-600’lere çıktı. 500 metrekarelik bir işyeri 3’e, 5’e bölünüp kiraya verildi. Otomotiv olmayan yere otomotiv, gıda olmaması gereken yere gıda işi açıldı. Bu da düzensizliğe ve hurdalığa neden oldu.” dedi.
“Muazzam bir hurdalık oluştu”
Düzensiz ve plansız oluşumun sanayi bölgesinde muazzam bir hurdalığın oluşmasına neden olduğuna vurgu yapan Tulga, mevcut durumu şöyle özetledi:
“Sanayi bölgesine girildiğinde kaldırımlarda, yol kenarlarında, hatta yolun içinde bile hurda araçlar var. 4-5 sokak neredeyse geçilemez durumda. Denetimsizlik ve idari yapı eksikliği nedeniyle herkes hurda aracını sanayiye getirdi, rastgele bıraktı. Hurdası olan Lefkoşa’lı bile geldi hurdasını sanayi bölgesine attı.”
Tulga, belediyenin geçmişte benzer temizlik çalışmaları yaptığını ancak yasal boşluklar nedeniyle sonuç alınamadığını belirterek, “5 yıl önce temizlik yapıldı. Ama satılamayan araçlar nedeniyle pek çok vatandaş hak iddiasında bulundu, davalar açıldı. O yüzden süreklilik sağlanamadı. Bu kez yasal zemin tamamlandı.” ifadelerini kullandı.
Sorunun sadece hurda araçlarla sınırlı olmadığına dikkat çeken Tulga, satış amaçlı park edilen ve gelişigüzel bırakılan araçların da ciddi sorun yarattığını anlattı:
“Yalnız hurdalıklar değil, satışa sunulan ve yanlış park edilmiş araçlar da var. Hepsini topladığımızda bu düzensizliği yaratan araç sayısı bin civarına ulaşır.
“Fiili çekim 4 Ağustos’ta başlıyor”
Tulga, hurda araçların fiilen çekilmeye başlanacağı tarihi de açıklayan Tulga, “Başlangıç olarak 1 Ağustos planlanmıştı. Ancak o tarih Cuma gününe denk geliyor, sonrasında hafta sonu var. Bu nedenle 4 Ağustos’ta araçlar kaldırılmaya başlanacak. Bu tek seferlik bir temizlik değil bu arada ihbarlar ve uygulamalar da sürekli devam edecek.” dedi.
En büyük problemin, kamusal alanların işgal edilmesi olduğunu Tulga, “Şu an sanayi bölgesinde 3 park yeri var ama yetersiz. Kaldırımlar ve yollar park alanına dönüştü. Araç sürmek bile mümkün değil. Temizlik çalışmalarına buralardan başlanacak.” şeklinde konuştu.
“Yeni park alanlarına ihtiyaç var”
Tulga, işlemi tamamlanmış araçların bekleyebileceği yeni park alanlarının yapılmasının şart olduğunu vurguladı:
“Sanayi bölgesinde yoğunlukla tamirhaneler, kaportacılar var. Müşteri aracını zamanında almıyor. Bitmiş araçların duracağı yeni alanlar oluşturulmalı. Şu an yalnızca 3 resmi park yeri var. Sanayi Dairesi’nin bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor. Esnaf da bu ihtiyacı dile getiriyor.”
Son olarak uygulamanın başarısı için denetimin sürekliliğine dikkat çeken Tulga, “Lefkoşa’da yürürken zabıtayı görüyorsak, sanayi bölgesinde de görmeliyiz. Uygulamanın sürdürülebilir olması için denetimin olması şart. Bu tek seferlik değil, sürekli bir çaba olmalı.” dedi.
Esnaf ne dedi?
Demirok: Bazı yerler atık araba dolu
Şeref Pomba Yöneticisi Şeref Demirok, dizel araçların mazot pompaları ile ilgili hizmet verdiklerini ve 2005 yılından beri aynı yerde faaliyet gösterdiğini ifade ederek “Belediye bir broşür dağıttı konudan haberdarız. İnşallah yaparlar yapmaları da gerekli çünkü sokaklara giremiyoruz.” dedi.
Demirok, yollarda araçların sağlı sollu park halinde olduğunu bu nedenle geçişlerde sorun yaşadıklarını belirterek “Bir sokaktan başka sokağa geçemiyoruz. Bizim alanımız geniş olduğu için gelen müşterilerimiz park yeri sorunu yaşamıyorlar ama sanayi içerisinde çok fazla kirlilik var. Bazı yerler var ki; komple atık araba dolu.” diye konuştu.
Zaman: Yolların açılması gerekiyor
Hakgün Ticaret Sorumlu Çalışanı Kadar Zaman, belediye tarafından kendilerine broşür dağıtıldığı için konudan haberdar olduklarını söyleyerek “Bilgilendirici bir broşür verilerek bu sorunun çözüleceği söylendi. Çok iyi bir girişim çünkü gerçekten çok sorun yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.
Zaman, müşterilerinin arabalarını park edecek yer bulamadığına dikkat çekerek “Alanın daha geniş olması ve yolların açılması gerekiyor. Biz çok sorun yaşıyoruz bununla ilgili. Hurda araçlar kaldırılınca daha iyi olacak.” dedi.
Noyan: Birçok yerde hurda araçlar var
Akbal Garaj Çalışanı Nur Ahmet Mustafa Noyan, hurda araçlarla ilgili bir çalışma yapılacağını duyduğu belirterek yollarda terk edilmiş hurda araçların bölgede hem esnafa hem de müşterilere engel yarattığını ifade etti.
Noyan, “Birçok yerde gereksiz hurda araçlar var. Sokak aralarından rahat geçemiyoruz” diyerek bu durumun yarattığı sıkıntı nedeniyle birçok noktada çift şerit yolların tek şerit olarak kullanılabildiğinden dert yandı.
Bu konuda oldukça sık problem yaşadıklarının altını çizen Noyan, “Hurda araçlar kaldırılıp belli bir noktaya götürülmesiyle; trafik açılacak, müşteriler park yeri bulacak bunun gibi birçok katkı sağlanacak.” dedi.
Kaya: Başkalarına güçlük çıkarıyor
Önay Bahçe Ltd. Çalışanı Erkan Kaya, hurda araçların kaldırılacağına dair bilgilendirmek amacıyla kendilerine de broşür dağıtıldığını söyleyerek “bizim öyle aracımız yok ama bilgimiz var.” dedi.
Kaya, sanayi bölgesindeki hurda araçların hoş bir görüntü yaratmadığına vurgu yaparak yaşanılan sıkıntıları da şöyle anlattı:
“Park sorunu oluyor sanayide. Çoğu zaman trafik sıkışıyor. Köşede bir araba varsa; kamyon araç geçemiyor. Sonra o park edip bırakılan aracın sahibi kim? diye arıyoruz. Kullanılmayıp buraya atıl bırakılan araçlarıyla başka insanları neden taciz ediyorlar? Ya hurdaya atsınlar ya da kendi evlerinin önüne götürsünler. Böyle yaparak başkalarına güçlük çıkarıyor. Temizlendikten sonra her şey daha iyi olacak.”
Topuz: Geçişlerde sorun yaşanıyor
Topuz Garajın sahibi Mehmet Topuz, bir yılı aşkın süredir bu bölgede faaliyette olduklarını söyleyerek hurda araçların ve düzensiz araç park edişlerin yarattığı sıkıntılara dikkat çekti.
Topuz, “Araçlar park ediliyor, hurda araçlar alınmıyor. Yollar da çok kötü zaten.” diyerek bunlara acilen müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.
Hurda araçların kaldırılmasının hem esnafı hem de sanayiye gelen müşterileri memnun edeceğinin altını çizen Topuz, “Benim müşterilerim park yeri sorun yaşamıyor çünkü işyerimiz bu noktada uygun alan sağlayabiliyor. Fakat bulunduğumuz sokak da dahil sanayinin genelinde araçları ile geçişlerde sorun yaşanıyor.” diye konuştu.
Akbal: Getirip buraya terk ediyorlar
Akbal Car İşletmecisi Mustafa Akbal, hurda araçlarla ilgili çalışmadan haberi olduğunu ve toplantıya davet edildiğini söyleyerek “Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’ndan bu konuda bir toplantı yapılacağı hakkında bize davet geldi. Ben toplantıya katılamadım ama bu çalışmayı destekliyoruz.” dedi.
5 yıldır Lefkoşa Sanayi Bölgesinde hizmet verdiklerini ifade ederek bu süreçteki gözlemlerini “Terk edilmiş sahipsiz çok araç var. Ülke genelinde olduğu gibi sanayi bölgesinde de kaza yapan ya da motoru arızalı olan arabalarını müşteriler getiriyor ve buraya bırakıyor.” sözleriyle değerlendirdi.